ANDIJK – Het is momenteel nog een van de weinige bedrijven in West-Friesland waar witlof wordt geteeld: firma N. Sijm & Zn. aan de Rikkert 9. Sinds de komst van Jan Sijm naar Andijk, in 1953, is de familie al bezig met het telen van diverse groenten op dit adres. In 1959 trouwt zoon Nic Sijm en gaat op dezelfde locatie verder voor zichzelf. In de winter naar de hoogovens en in het voorjaar in de tulpen, aardappelen en bloemkool. In de loop der jaren komen drie van de vier kinderen, Koos, Johan en Marga, erbij. Koos en Johan runnen sinds 1988 de huidige onderneming.
“Witlof is een groente met ongekend veel mogelijkheden”, vertelt Johan enthousiast. “Je kunt het koken, wokken of er een ovenschotel van maken, maar witlof is ook makkelijk te verwerken in een salade, smoothie of in de soep.” En naast het feit dat witlof heel lekker is, is het volgens Johan ook hartstikke gezond. “In witlof zitten onder andere inulinevezels. Deze zijn goed voor de spijsvertering, waardoor voeding veel beter door het lichaam wordt opgenomen. Ook zit er een grote hoeveelheid vitamine C in, waardoor je lichaam meer weerstand heeft tegen griep en verkoudheid. En witlof is ook een prima alternatief voor mensen die gebruik maken van maagzuurremmers.”
Hydrocultuur
Het telen van de witlof is echter een nauwkeurig en intensief proces. Dit komt vooral omdat de groente, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bloemkool en tomaten, geen behoefte heeft aan (dag)licht, maar juist moet groeien onder de grond en in donkere ruimtes. “Tijdens de beginperiode van onze witlofteelt hier, zo’n veertig jaar geleden dus inmiddels, teelden we alleen in de winterperiode”, gaat Johan verder. “Dit gebeurde in de volle grond in kuilen, afgedekt met grond, stro en folie. Later gebeurde dit ook in de kas met grondverwarming, afgedekt met dekens. En vanaf de jaren tachtig konden we ook in de schuur telen. Dit vond plaats in een donkere cel in bakken op stromend water. Dit wordt de hydrocultuur genoemd.”
Per vrachtwagen naar Andijk
De witlofwortels zelf worden overigens niet ingezaaid hier in Andijk. Dit gebeurt bij diverse akkerbouwers in Flevoland. Witlof is namelijk een tweejarig gewas. Het eerste jaar wordt het uitgezaaid in mei en groeit uit tot een plant met bladeren, die na drie maanden is volgroeit. Door fotosynthese maakt de wortel dan via het blad suikers aan, wat opgeslagen wordt. Na vijf maanden zijn de wortels volgroeit en heeft het voldoende suikers (reservestoffen) om gerooid te worden in november.
“Eenmaal bij ons in Andijk aangekomen worden de wortels gesorteerd en opgeslagen in vriescellen bij -2°C”, legt Johan uit. “Daar hebben ze een rustperiode nodig, om de suikers om te zetten. Vervolgens halen we iedere week een deel van de wortels eruit, die we opzetten in bakken en in een donkere cel op stromend water zetten. Dit is de eerder genoemde hydrocultuur inderdaad. Uit de reservestoffen in de wortel groeit dan het lof en na een goede sturing van de temperatuur kan het lof na drie weken worden geoogst.”
Afnemer van de witlof van Sijm is The Greenery, die het uiteindelijk weer doorverkoopt aan voornamelijk supermarkten. Firma Sijm heeft bovendien een heus motto, namelijk: ‘No koik, witlof uit Andoik!’.
Via Andijker.com
Reageer